Låna till iPhone/iPad

På den här sidan lär du dig hur du gör för att låna en e-bok till din iPhone eller iPad, när du inte kan använda Biblio. För att läsa om Biblio, klicka här.

Skapa Adobe-ID och ladda ner app

För att kunna ladda ner e-böcker måste du först ha skapat ett Adobe-ID. Första gången du använder ett läsprogram ska du auktorisera det med ditt Adobe-ID och det lösenord som du har valt. Du måste vara 13 år eller äldre för att kunna skapa ett konto hos Adobe.

Skapa ett Adobe-ID

För att kunna ladda ner e-böcker till din iphone eller ipad behöver du en app som kan läsa e-böcker, till exempel PocketBook eller Adobe Digital editions (app). Innan du kan börja ladda ner e-böcker måste du auktorisera läs-appen med ditt Adobe-ID.

Obs! E-boksappen BlueFire Reader har upphört som gratis app! Dock kommer Bluefire reader att fortsätta fungera för vissa om man redan har den installerad, men hur länge vet vi inte. För den som inte trivs med e-boksgränssnittet i Biblio, går det bra att istället använda en app som heter PocketBook eller Adobe Digital Editions (app).

Använd alltid webbläsaren Safari

För att kunna ladda ned e-böcker från Ronneby biblioteks webbplats måste du använda standardwebbläsaren Safari.
Obs! Det går inte att använda appen Google.

Sök och låna e-böcker

För att låna e-böcker går du till Ronneby biblioteks webbplats på din telefon eller surfplatta. Du söker fram e-böcker genom att använda sökrutan på webbplatsen.

Det går även att söka enbart e-böcker. Det gör du i Utökad sökning. Markera E-bok där det står Välj medietyp.

Ladda ner e-bok

För att ladda ner e-boken klickar du på knappen Låna: Ladda ner. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Ladda ner. Klicka på knappen igen för att ladda ner e-boken.

Ibland finns e-boken i mer än ett format: EPUB och PDF. Välj EPUB som passar bättre för bärbara enheter och där texten går att ändra efter behov. PDF lämpar sig särskilt för böcker med många bilder.

När du lånar e-boken bekräftar du att du vill öppna e-boken i den e-boksapp du har installerad. Första gången du laddar ner en e-bok kommer du att uppmanas att fylla i uppgifterna för ditt Adobe-ID (e-post och det lösenord som du har valt).

E-boken finns nu i bokhyllan i din e-boksapp.

Obs! Nya rutiner för nerladdning tiill iOS 13.1.2:

1. "Ladda ner" -> "Hämta" (URL link)

2. Tryck på nerladdningspilen (uppe till höger) -> välj URL-fil

3. Symbolen "Dela med" (uppe till höger) -> välj "Mer-symbolen" och välj läsprogram t.ex. appen Bluefire Reader, PocketBook eller Adobe Digital Edition -> nerladdning startar.

Läsa strömmande e-böcker online

Du kan välja att läsa e-boken online, direkt i webbläsaren. Du behöver då inte Adobe-ID eller några appar.

Du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online.

För att låna e-boken online klickar du på knappen Låna: Läs strömmande. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Läs strömmande. Klicka på knappen igen så öppnas e-boken direkt i en onlineläsare.
Du kan även hitta boken under Mina lån och öppna den därifrån. 

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

- Bläddra: Tryck i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.

- Meny: Tryck mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.

- Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Lånetid

Lånetiden är vanligtvis 28 dagar. Du behöver inte återlämna e-boken, utan då lånetiden har gått ut slutar filen att fungera. Vill du låna e-boken igen måste du åter låna den.

Det går inte att återlämna digitala lån i förväg. Vissa e-boksläsarprogram har en funktion för återlämning, men denna har ingen koppling till bibliotekets system. Vi avråder starkt från att använda funktionen återlämna. Det enda den i regel gör är att stämpla boken som "återlämnad" i din apparat, så att det blir stora problem att ladda ner boken igen. Eftersom denna stämpling är en inställning som görs lokalt i din apparat är det inget biblioteket kan ändra på i efterhand.

Loggar du in på Ronneby biblioteks webbplats och går till Mina lån kan du se när lånetiden går ut.

Språk